Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

7. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Οικονομική ανάπτυξη παρουσιάζει μια χώρα, όταν ο δευτερογενής τομέας παραγωγής της επεκτείνεται και αυξάνεται. Η δημιουργία νέων βιομηχανικών   μονάδων έχει ως αποτέλεσμα ένα μέρος του πληθυσμού να μετακινείται από την ύπαιθρο προς τα αστικά κέντρα, προκειμένου να βρει απασχόληση στο δευτερογενή τομέα παραγωγής. 
Υψηλότερο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης σημαίνει  ανάπτυξης – εξέλιξη του τριτογενούς τομέα καθώς και μετακίνηση των εργαζομένων σε κλάδους  παραγωγής όπως το εμπόριο, οι μεταφορές και η διαφήμιση. Επομένως όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό εργαζομένων στο δευτερογενή  και τον τριτογενή τομέα τόσο μεγαλύτερο και το επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας μια χώρας.


 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ



    ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ
              α. Τις ανεπτυγμένες χώρες. Σε αυτές στο μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων απασχολείται στο δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα. Πρόκειται για τι βιομηχανικές χώρες όπως είναι οι χώρες της Δ. Ευρώπης, η Ιαπωνία και οι Η.Π.Α. Στις χώρες αυτές εφαρμόζονται στον πρωτογενή τομέα νέες τεχνολογίες και επιστημονικές μέθοδοι με αποτέλεσμα τις υψηλές αποδόσεις, αν και ο αριθμός των εργαζομένων είναι μικρός.
          β. ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΕΣ χώρες. Σε αυτές εντάσσονται όσες έχουν χαμηλό βιοτικό επίπεδο και το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής προέρχεται από τον πρωτογενή τομέα. Η απόδοση της οικονομίας είναι χαμηλή, αφού δε χρησιμοποιείται τεχνολογία. Τέτοιες είναι οι χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ασίας, όπως η Κορέα και η Ταιβάν, παρουσιάζουν γρήγορη βιομηχανική ανάπτυξη και γι' αυτές χρησιμοποιείται ο όρος νέες βιομηχανικές χώρες. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου